Week rond de Griekse cultuur in Sint-Gillis

2018/02/05 - 2018/02/10

Organisateur et adresse :
Service de la Culture
Rue de Parme, 69
1060 Bruxelles

Van 5 tot 10 februari 2018
STADHUIS - VOLKSHUIS PELGRIMSHUIS - HUIS VAN CULTUREN - BIBLIOTHEEK VAN SINT-GILLIS - HUIS VAN HET BOEK - COMMUNAUTÉ HELLÉNIQUE

Tentoonstelling - Literatuur - Muziek - Debat - Film - Dans - Gastronomie
GRATIS

De Week rond de Griekse cultuur in Sint-Gillis is een initiatief van de schepen van Cultuur en Europese zaken en kadert binnen het streven om interculturele ontmoetingen en uitwisselingen te bevorderen, waarbij een cultuur er enkel maar kan op vooruitgaan door in contact te treden met andere culturen.
Aangezien Sint-Gillis heel wat inwoners van Griekse afkomst telt en door de aanwezigheid van tal van Griekse verenigingen, waaronder de Communautéhellénique, is beslist hulde te brengen aan een land met een rijke oude en hedendaagse cultuur, waar de wieg van de democratie staat.
Kenmerkend voor de Griekse gemeenschap in Brussel is haar integratie en actieve betrokkenheid bij het lokale sociale, culturele en politieke leven, waarbij ze tegelijk waakt over het behoud van de Griekse culturele tradities en de overlevering ervan op de jongere generaties.


Maandag 5 februari

OFFICIËLE OPENING

PIANOCONCERT EN TENTOONSTELLING
18.30 > 21.30 uur in het stadhuis (Trouwzaal) M. Van Meenenplein 39, 1060 Sint-Gillis.
18.30 uur : Inhuldiging
door Zijne Excellentie mevrouw EleftheriaGalathianaki, Ambassadeur van Griekenland in België, dhr. Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis en dhr. Carlo Luyckx, schepen van Cultuur en Europese zaken van Sint-Gillis.
19 uur : Klassiek pianoconcert van PetrosBouras (Griekenland)

19.30 > 21.30 uur : EUROPAZAAL
Vernissage van de tentoonstelling "FUTURE" van YiannisAdamakis en ChristosKehagioglou (Griekse kunstschilders/ GRIEKENLAND) onder de artistieke leiding van KleopatraLiakopoulou, artistiek directrice van Galerie Theorema.
Tentoonstelling van 5 tot 9/02. Open van maandag tot vrijdag van 8 tot 16 uur.
Receptie gesponsord door restaurant Philema, Oenogea en Greek Market by Kretalia.
reservatie gewenst : mhanappe stgilles.irisnet.be


Dinsdag 6 februari

FILM

18.30 > 21.30 uur : VOLKSHUIS Sint-Gillisvoorplein, 37, 1060 Sint-Gillis.

19 uur : vertoning van "PolitikiKouzina" (A Touch of Spice) van TassosBoulmetis met Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidou (duur : 1u48)
Voor de begrafenis van zijn grootvader keert een Griekse professor astrofysica terug naar Istanboel, de stad waar hij is opgegroeid. Hij herontdekt er zijn roots en herinnert zich hoe hij zijn gerechten moet afkruiden dankzij de kooklessen die z’n grootvader hem gaf bij de smaakhandelaar uit de wijk. Zal hij zich laten verleiden om zich opnieuw in deze prachtige en verfijnde oosterse stad te vestigen, waar liefdes uit het verleden een nieuwe betekenis krijgen ?


Woensdag 7 februari

TENTOONSTELLING EN LITERATUUR

18.30 > 21.30 uur : Vernissage van de tentoonstelling "4 ARTISTES GRECS À L’HONNEUR"
Pelgrimshuis, Parmastraat 69, 1060 Sint-Gillis.


Vasso Tseka, Christine Kotarakos, Yorgos Papageorgiou en Vassilis Economidis, in Brussel gevestigde kunstenaars van Griekse afkomst, nemen je mee op een reis naar de essentie van hun aparte wereld, tussen schilderkunst en fotografie, tussen hier en elders. Muzikaal intermezzo van Dimitri en Christos.
Tentoonstelling van 7 tot 25 februari.

20 > 22 uur : "Quelle est l’influence de l’expatriation sur l’écriture ?"
Huis van het Boek (op 5 min te voet van het Pelgrimshuis)
Romestraat 24, 1060 Sint-Gillis.
Drie Griekse auteurs uit Brussel en Michel Volkovitch, vertaler Frans-Grieks (Parijs), hebben het over hun oeuvre en de impact van ontheemding op hun werk. Ontmoeting Maria Patakia (Cercle Hellénique)


Donderdag 8 februari

Debat

STADHUIS - RAADZAAL
M. Van Meenenplein 39, 1060 Sint-Gillis.

18 uur : "L’utilisation intemporelle de la langue grecque", door mevrouw Athéna Tsingarida, professor archeologie en Griekse kunstgeschiedenis / ULB

19 uur : "La crise, ferment de vivacité culturelle ?" Gekruiste blikken op de mogelijke gevolgen van de Griekse crisis op innovatie en culturele creativiteit.
reservatie gewenst : mhanappe stgilles.irisnet.be


Vrijdag 9 februari

FOTOTENTOONSTELLING

10 > 18 uur : COMMUNAUTÉ HELLÉNIQUE
Zwedenstraat 37, 1060 Sint-Gillis.

Fotografische reis ter herdenking van de 60ste verjaardag van de ondertekening van het akkoord tussen Griekenland en België betreffende de emigratie van Griekse werknemers voor tewerkstelling in de steenkoolmijnen (12/07/1957).
De hele dag (behalve tussen 12 en 14 uur) worden rondleidingen georganiseerd (zonder reservatie).

Tentoonstelling geopend van maandag tot vrijdag van 11 tot 14 uur.

Stand met ambachtelijke producten, verkoop van handtassen en portefeuilles voor dames, gemaakt door Erietta’sLuxu door Erietta’sLuxury Handmade. Aanwezigheid van SolidaritéMédicale pour la Grèce, verkoop van tal van Griekse producten.


Zaterdag 10 februari

Slot

16.30 > 22 uur TRADITIONELE DANSEN, GASTRONOMIE EN ROCKCONCERT
Huis van Culturen - Belgradostraat 120, 1060 Sint-Gillis
16.30 > 20 uur : Bar, Griekse hapjes (zout - zoet) en wijndegustatie
17.30 > 18.30 uur : Griekse traditionele dansen door Troupe Kerasia en door de dansgroep van het Centre Hellénique de Bruxelles


20 uur : Rockconcert ” Pocket in Red” van Panos Gourgiotis


De hele maand februari staat de bibliotheek van Sint-Gillis in het teken van de Griekse literatuur. info : www.bibliosaintgilles.be

Het Centre hellénique et interculturel de Bruxelles organiseert ook de hele week randactiviteiten. info : www.centrehellenique.net


Onder de Hoge Bescherming van Zijne Excellentie mevrouw EleftheriaGalathianaki, Ambassadeur van Griekenland in België en van dhr. Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis. Op initiatief van dhr. Carlo Luyckx, schepen van Cultuur en Europese zaken van Sint-Gillis.
In samenwerking met de CommunautéHellénique de Bruxelles, het Centre Hellénique et Interculturel de Bruxelles, de galerij vzw Theorema , dhr. Jimmy Jamar, hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en YannisDimas - Newsville.b

PDF - 495.7 ko

septembre 2020 :

août 2020 | octobre 2020


Liens utiles...

GIF_