PARK VAN VORST

Installation Land Art

Oost / West, het kunstproject van Soulira Kerri en Benoît Moureau, is de realisatie van twee refuges : een die onderdak biedt aan de zonsopkomst, een andere aan de zonsondergang. Beide refuges staan elk tegenover het landschap, en de ene is gericht op de gemeente Sint-Gillis, de andere op de gemeente Vorst. Oost en West zijn licht gebogen, staan rug aan rug maar blijven verenigd. De achterkant van de refuges zijn met de grond verstrengeld, in twee halve bollen en duiken vervolgens elk op dezelfde hoogte op.

In tegenstelling tot een geografisch klassieke voorstelling van de wereld, met twee tegengestelde polen, staan de refuges Oost / West, dankzij hun vorm en hun verankering aan de achterkant, voor de unie, de bestijging, de opening, en vooral voor het onthaal van het evenement van het “Parcours d’artistes” 2014, dat de gemeenten Sint-Gillis en Vorst verbindt.

De baan van de zon versterkt deze unie, die noodzakelijk en natuurlijk is. Het is een cyclus die zich eindeloos herhaalt en constant in beweging is.
Oost / West zijn identiek qua vorm, maat en materiaalkeuze. Zo kunnen toeschouwers er verschillende keren omheen lopen, zonder het verschil te zien, en Oost en West misschien wel door elkaar te halen.
Rond de refuges draaien en blijven draaien, als in een perpetuum mobile. Is het dag ? Is het West ? Is het de gemeente Sint-Gillis, dan wel Vorst ? Vandaar dat Oost en West voor de alliantie van 2 grondgebieden staan.

vernissage van deze Land Art installatie :
op zondag 25 mei