Het Volkshuis

Een beetje geschiedenis…

Het Volkshuis, opgetrokken in 1905, is het is het vierde huis in dit genre dat in Brussel gevestigd is. Ingehuldigd in 1906, maakt het de vestiging mogelijk van de “Parti Ouvrier Belge” (Belgische Arbeiderspartij) en wordt het symbool van de socialistische actie in Sint-Gillis. De Volkshuizen zijn plaatsen van gastvrijheid, solidariteit, toegankelijkheid tot de cultuur en permanente opvoeding, opgevat voor het arbeidersmilieu. Zij omvatten over het algemeen een winkel, een herberg en een vergaderzaal. Buiten het feit over een plaats van bijeenkomst te beschikken, verlenen de coöperatieven hulp, zoals broodbedeling in geval van ziekte, gratis medische zorgen, een pensioenkas, enz.
Doorheen zijn geschiedenis was het Volkshuis van Sint-Gillis getuige van verschillende markante politieke evenementen. Als voorbeeld sprak Lenin er in 1914 een redevoering uit en Paul-Henri Spaak boekt er ook zijn eerste successen met de Socialistische Actie.

Naast zijn politieke functies kent het Volkshuis zijn periode van volksroem met de installatie van een bioscoop in 1918. Voor deze meer culturele functie krijgt het gebouw zijn eerste verbouwingen om de bioscoopcabine onder te brengen. Vanaf de jaren 60 verandert het Volkshuis herhaaldelijk van eigenaars en van huurders. In het begin zijn er handelszaken op het gelijkvloers, daarna de werkloosheidsdienst van de ABVV-FGTB en tenslotte de vzw Bulex en een dansgezelschap. Andere delen van het huis waren bestemd voor huurwoningen.

In 1995 beslist de Gemeente uiteindelijk het gebouw te kopen met het doel het opnieuw tot leven te brengen. De renovatie heeft als doel opnieuw een polyvalente zaal te maken. De inrichting van de zaal op de hoogste verdieping, in 1928, maakte het niet meer mogelijk de nadruk te leggen op het metalen dakgebinte, een werk in Art Nouveaustijl. De zaal wordt dus opnieuw geopend tot aan het gebinte om de structuur zichtbaar te maken. Nu er een nieuwe functie teruggevonden was als zaal voor divers gebruik, werd een ondiepe scène gecreëerd wat er kleine voorstellingen, maar ook conferenties mogelijk maakt. Om een grotere veelzijdigheid aan de plaats te verlenen, wordt de foyer van de eerste verdieping verlengd naar de achterkant van het gebouw door een middelgrote zaal. Deze ruimte biedt onderdak aan verschillende tentoonstellingen of vergaderingen.

In 2002 wordt het Volkshuis opnieuw ingehuldigd als nieuw gemeentelijk centrum voor culturele activiteiten. Deze nieuwe infrastructuur maakt het mogelijk een antwoord te bieden op de talrijke vragen naar onderdak voor sociaal-culturele activiteiten in een plaats die openstaat voor alle disciplines.

Sinds zijn renovatie speelt het Volkshuis de rol van een sleutelelement van de voorzieningen aan culturele infrastructuur aanwezig in het historisch centrum van Sint-Gillis. Het biedt een uitwisselingsplaats op het Voorplein.

Het wordt beheerd door de Dienst Cultuur van de Gemeente en is momenteel een troef geworden voor de ontwikkeling en de wederopleving van het Sint-Gillisvoorplein, door de activiteiten die het brengt en de diversiteit van het publiek die het aantrekt.
Dit gebouw, rijk door zijn geschiedenis, zijn architectuur en zijn inrichting, kan zich aan het grootste aantal activiteiten aanpassen.

MEER BIJZONDERHEDEN

Technische fiche


décembre 2017 :

novembre 2017 | janvier 2018


Liens utiles...