Het Huis van de Culturen

Hoewel de wijk van het Voorplein beschikt over het Pelgrimshuis, het Volkshuis, het Huis van het Boek en De Pianofabriek ; de Louisawijk over het Stadhuis en het Hortamuseum, beschikte beneden-Sint-Gillis over nog geen enkele culturele structuur. Het Huis van de Culturen, gelegen Belgradostraat 120, zal dit netwerk kunnen aanvullen en het culturele landschap openstellen voor andere horizonten en andere culturen, met voorrang voor de banden met de voorheen bestaande structuren.

De aankoop en de renovatie van het gebouw werden mogelijk gemaakt dankzij de gezamenlijke financiering door het Programma voor Grootstedenbeleid, het Europese programma Urban 2, de gemeente en de Franse Gemeenschapscommissie.

Het Huis van de Culturen beantwoordt aan een eenvoudige doelstelling : een dynamiek van kruisingen en ontmoetingen bewerkstelligen. Het is bestemd voor onthaal - op basis van een gedeelde agenda – van de verenigingen, bewoners en plaatselijke culturele werkers voor hun activiteiten, feesten, repetities, colelctieve lessen… Het richt zich in de eerste plaats tot de multiculturele maatschappij die onze gemeente kenmerkt. Er zijn immers meer dan 140 nationaliteiten aanwezig op het grondgebied, met een meerderheid aan Marokkanen, Portugezen, Fransen, Spanjaarden en Italianen.

Op het gelijkvloers van het Huis van de Culturen is er een tentoonstellingszaal van 250 m², een podiumruimte van 125 m², een keuken, een bar en een foyer, de plaats voor gastvrijheid en uitwisselingen.
Op de verdieping is er een vergaderzaal, een repetitiezaal, een klaslokaal en een zaal van 370 m² voor multiculturele activiteiten.

Het Huis van de Culturen biedt reeds onderdak aan 2 verenigingen :

  • de APEB (Association des Portugais Emigrés en Belgique)
  • Radio Alma (Mediterrane frequentie van Brussel)

De nakende plechtige opening zal een gelegenheid zijn om de cultuur onder al haar kleurenrijkdom te vieren.

> Inlichtingen :
Juliette Roussel
Tel. : 02/534.56.05


juillet 2018 :

juin 2018 | août 2018


Liens utiles...