De Animacties

A1 “1060 Village”

Voor deze editie van het Artiestenparcours hebben de organisatoren ervoor gekozen een tijdelijke ruimte in te richten. De “1060 Village” wordt een tentencomplex op het Marie Jansonplein, het voormalige “Munthofvierkant”. Dit citeetje zal bestaan uit kleine en grote tenten en onderdak bieden aan de Compagnie des Nouveaux Disparus.

Bezoekers kunnen er tijdens de hele duur van het Parcours terecht om er hun spektakel, La Maroxelloise, te gaan bekijken. Voor de weekends van 5-6, 7-8 en 19-20 mei hebben de dienst Cultuur en les Rencontres Saint-Gilloises de handen in mekaar geslagen om een origineel en multidisciplinair programma samen te stellen. Na uw bezoek aan de kunstenaarsateliers staan u dus een aantal leuke verrassingen te wachten.

Alvast een voorsmaakje :

Doiiing
Hij is het penseel dat het doek streelt, de strijkstok die over de snaren glijdt, de sluiter die zich op het juiste ogenblik opent, hij is te zien op schermen en in de tent van het Artiestenparcours …
Een unieke gelegenheid om er elk weekend met uw vrienden af te spreken, kort na opening van die ontmoetingsplek in Sint-Gillis.
Tijdens "Les carnets du Parcours", een reeks verfilmde verhaaltjes, krijgt u de hoogtepunten van het Artiestenparcours editie 2012 te zien.
Op zaterdag 6, 12 en 19 mei in de tenten van “1060 Village”.

Mireilles

Nadia Schnok werkt aan het project “Mireilles” waarin Mireille Mathieu centraal staat, één van de iconen uit de populaire mythologie met haar herkenbare silhouet en sobere en sombere schoonheid.
Ze roept herinneringen op aan de jaren 70, aan de galabals van een ontoegankelijke wereld vol glamour en glitter waarin de grote sterren uit het Franse chanson de hoofdrol vertolkten. In een ietwat verwarrend spektakel brengt Nadia in verschillende performances een maf soort humor.
Het project heeft iets van een musical die in een reeks zingende schilderijtjes een tiental vrouwen bij mekaar brengt die klonen of lookalikes van Mireille Mathieu zijn. Deze performance heeft iets choreografisch, verhalends en muzikaals, zonder echte dramatische continuïteit. Het project “Mireilles” is een opeenvolging, een aaneenschakeling van beelden rond eenzelfde thema.
Op zaterdag 19 mei, tijdens de slotavond van het Artiestenparcours, in de tenten van “1060 Village”.

Paleis der Wetenschappen in de tuin …
Op zaterdag 19 mei is er in de tenten van “1060 Village” een prettig gestoorde slotavond gepland met straatkunstenaars, acteurs en muzikanten van allerlei pluimage.

A2 KUNST in de stedelijke ruimte


Tijdens vorige edities van het Artiestenparcours waren her en der op gevels in Sint-Gillis fresco’s van Geneviève Bachmann te zien en begeleidden ze de bezoekers op hun tocht naar de diverse ateliers terwijl ze onze gangbare perceptie van de omgeving en de ruimte in vraag stellen. Voor de editie 2012 staat Geneviève Bachmann er niet langer alleen voor, het publiek zal dit jaar behalve de werken van de kunstenaar Robin Pourbaix ook de collages van het Collectif Gath kunnen bewonderen.

Geneviève Bachmann

Kale muren, papier, lijm en houtskool om menselijke gedaantes mee te schetsen. Niets is op vormelijk vlak volledig afgewerkt, maar de leegte zorgt voor een virtuele extensie van het getekende. Het wit van het papier en het wit van de muren versmelten met elkaar, waardoor de materiële grenzen van de tekening vervagen ; het kader breidt uit, totdat het zelfs volledig verdwijnt.
Alle getekende stukken zijn vooraf uitgewerkt op losse bladen om ze fysiek in de stedelijke ruimte te kunnen inpassen. Uiteindelijk gaat het tekenen ter plekke verder in de ruimtelijke schikking van deze verschillende onderdelen. Samengebracht op het lege vlak brengen ze velerlei associaties en relaties tot stand, tussen elkaar en met al wat hen omringt.

Robin Pourbaix
In advertenties leest men vaak “woning met zicht op ...”. De blinde muren in onze steden vervullen ons vaak met een gevoel van leegte, een gebrek aan menselijkheid. Vaak stellen we ons de ramen van huizen voor als ogen. Blinde gevels zijn muren waaruit onmogelijk naar buiten kan worden gekeken. Ondanks de aanwezigheid van die “ramen/ogen” is de externe blik voor slechtzienden iets onbereikbaars. Het fotoportret wil per definitie een weerspiegeling zijn van de identiteit en de gemoedstoestand van het individu. De foto’s van slechtzienden zijn niet enkel een mooi beeld, ze zijn ook het portret van een volwaardige wereld.
Op de blinde muren van Sint-Gillis komen foto’s in groot formaat. Ontdek ze tijdens uw Parcours…

Gath
GATH maakt van de editie 1012 van het Artiestenparcours gebruik om op de muren van Sint-Gillis reproducties van hun foto’s aan te brengen in de vorm van papiercollages. Ga er langs de verschillende tentoonstellingen hun werk rond het lichaam ontdekken.

Kunst in de stedelijke ruimte
In 2008 kreeg de Morisstraat een nieuw kleedje aangemeten toen de eerste aanzetten van een reeks bijzondere portretten zichtbaar werden. Intussen zijn we twee jaar van onderzoek verder. In 2010 trekken de fresco’s van Geneviève Bachmann de aandacht op enkele gevels van Sint-Gillis en begeleiden ze de bezoekers op hun tocht naar de diverse ateliers terwijl ze onze gangbare perceptie van de omgeving en de ruimte in vraag stellen. Open uw ogen !

A3 Graines d’Artistes


“Graines d’artistes” is een initiatief van Martine WILLE, Schepen van Openbaar Onderwijs en wil werkjes van leerlingen uit de gemeentescholen op het voorplan plaatsen. Ook voor de 6de editie werkt “Graines d’artistes” samen met het “Artiestenparcours”. Dat laatste draait rond kunstwerken van volwassenen, “Graines d’artistes” is een eerbetoon aan het talent van onze schoolgaande jeugd. Dit jaar werkt elke school tijdens het Artiestenparcours van de maand mei aan een eigen kunstwerk of installatie.
Een aantal leerlingen maakt een fotografisch fresco dat op publieke en private tuinen wordt geschilderd, andere vereeuwigen wijken uit Sint-Gillis met een in hun ogen bijzondere geschiedenis of met bekende personages uit de gemeente.
De deelnemende scholen zijn de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Gillis, Gemeenteschool 1-2, Gemeenteschool 4, Gemeenteschool Ulenspiegel, Gemeenteschool Peter Pan, Gemeenteschool JJ Michel, Gemeenteschool les 4 saisons, Gemeenteschool Parvis en het Centre communal d’enseignement technique Pierre Paulus. Die scholen zijn samen goed voor zo’n 2500 leerlingen die door meer dan 300 leerkrachten en D-plussers worden omkaderd.

Gemeenteschool 1-2
Fortstraat 11 / Wipstraat 80
Gemeenteschool Ulenspiegel
Heldenplein 5
Gemeenteschool Les 4 Saisons
Bethlehemplein 10
Gemeenteschool J.J. Michel
Bordeauxstraat 16
Gemeenteschool Peter Pan
Retoricastraat 13
Gemeenteschool Parvis
Munthofstraat 128a

A4 Mon trait d’artiste


Aude Grillon en Xavier Itota zijn twee videasten, die artiesten uit Sint-Gillis hebben ontmoet en geïnterviewd over hun werk en hun leven in de gemeente. Die ontmoetingen zijn vastgelegd in tien videoclips en zijn tijdens de duur van het Artiestenparcours te zien op de schermen van winkels in de gemeente en op de Facebookpagina van het Parcours :
https://www.facebook.com/parcoursdartistes

Om het Artiestenparcours ook na de maand mei te laten nazinderen, zullen beide videasten in de tentoonstellingsruimtes beelden maken van de ontmoetingen tussen publiek en artiesten. Achteraf zullen ook die hoogtepunten van de editie 2012 worden vertoond.

Het project "Traits d’artistes" biedt een originele kijk op de stad, zijn ateliers en de plaats van de artiesten.

De project is een realisatie van 1060TV en Aude Grillon :
https://www.facebook.com/1060TV
https://www.facebook.com/audegrillon

A5 Pianofabriek

Fortstraat, 35

Judith Vanistendael, Wauter Mannaert, Lisa Matthys en Eva Hilhorst zijn tekenaars uit het atelier “Les crayons bien taillés" en ontvangen u in hun salon met een kopje koffie of thee, om gratis uw portret te laten maken.
Zondag 6 mei van 14 tot 17 uur.

24h is een cinematografische reconstructie van de Fortstraat in Sint-Gillis. De film wordt in lus vertoond en geeft een ander beeld van de straat. Dit gefilmde bezoek vertaalt het dagelijkse ritme van de straat van de Pianofabriek en wil een nieuwe visie op de plek stimuleren. De installatie neemt haar intrek in een voormalig café in de Andennestraat, 85.

A6 SG100 – URA


SG100 is het vervolg op BXL100, een publicatie uit 2010 die de stadsomgeving in kaart brengt om er vervolgens, met een aantal eenvoudige ingrepen, de dagelijkse waardering van te verbeteren.

De concrete uitwerking van SG100 gebeurt op twee manieren : via tijdelijke en permanente interventies in de stadsomgeving in Sint-Gillis.
De tijdelijke interventies vertalen een letterlijke visie van de ruimte. Het gaat om de afschildering van een absurde realiteit die de aanpak van een publieke ruimte weerspiegelt.
De permanente interventies gaan nog verder en plaatsen abstracte structuren op strategische plaatsen in de stadsomgeving die mensen ertoe moeten aanzetten zichzelf in vraag te stellen.
Verschillende platformen sporen de stadsbewoner tot interactie aan, elk op een andere manier, met zijn inplanting en concept …

A7 Le Labyrinthe Fantastique

Residentie “Les Tilleuls”, Ducpétiauxlaan 135

Residentie “Les Tilleuls” ontvangt Le Labyrinthe Fantastique, een collectief kunstwerk ontworpen door conservator Michel Dircken voor de 10de verjaardag van het ‘musée d’art fantastique’ en voor het Artiestenparcours 2012.
Dit metalen labyrint neemt u mee naar een vreemde wereld aan de hand van talrijke illustraties, teksten en fantastische objecten van internationale kunstenaars. De bezoeker zal er een raadsel moeten oplossen over Jules Verne en de fantastische reis om toegang te krijgen tot de curiositeitenkamer waar zich de Volanture bevindt, een gekke machine om in de wereld van de verbeelding rond te vliegen.